Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Χριστούγεννα 2014
Helexpo Maroussi
Παρασκευή 5/12/14
Σάββατο 6/12/14
& Κυριακή 7/12/14
αθηνόραμα
 

Γνωστά και δημοφιλή πρόσωπα μιλάνε για το Φεστιβάλ

Είναι δεκάδες χιλιάδες οι επισκέπτες που έδωσαν το παρόν στο Φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις και δοκίμασαν ποιοτικά προϊόντα Ελλήνων μικρών παραγωγών. Ανάμεσά τους πολλά ήταν και τα επώνυμα πρόσωπα από τον χώρο της Τέχνης, της Γαστρονομίας, της Μουσικής, της Δημοσιογραφίας κλπ. Η Άρτεμις Τζίτζη μίλησε μαζί τους, σταχυολόγησε μερικά απ’ όσα είπαν και μας τα μεταφέρει.

 

Όλγα Κεφαλογιάννη Η υψηλή γαστρονομία, αποτελεί σήμερα μορφή τέχνης που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον του σύγχρονου ταξιδιώτη. Η πρωτοβουλία του Αθηνοράματος να οργανώσει μία γιορτή γεύσης υψηλών προδιαγραφών στην Αθήνα, είναι μία σημαντική πρόσθετη αξία στο συνολικό πακέτο τουριστικής προσφοράς και συνδυάζεται άριστα με τους στόχους του Υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ.
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τις προσπάθειές σας να αναδείξετε τον γαστρονομικό πλούτο της Ελλάδας. Εύχομαι κάθε επιτυχία στη διοργάνωση του Φεστιβάλ « Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις».

Όλγα Κεφαλογιάννη - Υπουργός Τουρισμού

Γιώργος Καμίνης«Η ελληνική γαστρονομία, οι παραγωγοί ποιοτικών, διατροφικών προϊόντων και οι αξεπέραστες παραδοσιακές γεύσεις βρίσκονται στην καρδιά του πολιτισμού αλλά και της οικονομίας της Αθήνας. Ιδιαίτερα σήμερα που η πόλη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι ανάκαμψης, καινοτομίας ,τουριστικής ανάπτυξης και δυναμικής διεκδίκησης για μια σημαίνουσα θέση στον χάρτη των δημοφιλών, σύγχρονων μεγαλουπόλεων. Tο φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» αποτελεί πλέον μια καταξιωμένη, θεσμική εκδήλωση που μας φέρνει τη χαρά της γιορτής, των γευστικών εκπλήξεων και τη γνωριμία με προϊόντα υψηλών προδιαγραφών. Καλή επιτυχία!»

Γιώργος Καμίνης - Δήμαρχος Αθηναίων

Γιάννης Ζουγανέλης Χαίρομαι κάθε φορά που μέσα από τέτοιες εκδηλώσεις, διαπιστώνω ότι υπάρχουν Έλληνες που εμπνέονται από τη γαστρονομία, τις παραδόσεις, τα αρώματα, τις γεύσεις. Όλο αυτό είναι μια αφορμή για να ξεπεράσουμε την επικοινωνούμενη μιζέρια, η οποία, όταν δεν δημιουργείς, χρησιμοποιείται σαν άλλοθι για την απάθεια. Στηρίζω προσωπικά, καθόλου δημοσιοσχετίστικα αλλά με τη λογική των ανθρώπινων σχέσεων, οτιδήποτε προβάλλει την ποίηση, δηλαδή την δημιουργία, σε αυτό το επίπεδο.

Γιάννης Ζουγανέλης - Μουσικός, ηθοποιός, τραγουδιστής

Σωτήρης Ευαγγέλου«Το Φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις» γίνεται για 2η συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που από μόνο του αποδεικνύει την επιτυχία αυτής της διοργάνωσης. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ όμορφη γιορτή που προωθεί με μοναδικό τρόπο τα ελληνικά προϊόντα. Ο τόπος μας είναι γεμάτος εξαιρετική πρώτη ύλη και είναι σημαντικό να δείξουμε και στον κόσμο τι προσφέρει η Ελλάδα. Αυτό είναι κάτι που προσπαθώ και εγώ να κάνω μέσα από τη δουλειά μου στα ξενοδοχεία Μεγάλη Βρεταννία & King George, αναδεικνύοντας τα τοπικά και εποχικά προϊόντα.»

Σωτήρης Ευαγγέλου - Executive chef στα ξενοδοχεία Μ. Βρεταννία & King George

Eλένη ΨυχούληΗ Ελλάδα είναι χώρα γκουρμέ. Την παράδοση που χάσαμε στο βωμό της ξενομανίας τριών και βάλε, δεκαετιών, έρχεται μια νέα τοπική παραγωγή, να την αναβιώσει, να εμπνευστεί από εκείνη, να μας τη σερβίρει επιστημονικά και σε νέο περιτύλιγμα. Η νέα Ελλάδα σκύβει στον πρωτογενή παράγοντα, για να δημιουργήσει ένα νέο πολιτισμικό, οικονομικό και γευστικό μέλλον. Ας το στηρίξουμε όλοι, είναι θέμα νοστιμιάς, ποιότητας ζωής αλλά και εθνικής υπερηφάνειας. 

Eλένη Ψυχούλη - Δημοσιογράφος γεύσης/ Παρουσιάστρια της εκπομπής «Σεφ στον αέρα»

Στέλιος ΜπουτάρηςΣυμμετείχα για πρώτη φορά πριν 2 χρόνια και πραγματικά πέρασα πολύ ωραία. Είδα πολλούς φίλους, πολλούς συναδέλφους και πολλούς ανθρώπους από όλη την Ελλάδα που δημιουργούν εξαιρετικά πράγματα. Κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν 10 Τεχνοπόλεις και 10 Helexpo με 500 ανθρώπους η κάθε μία που φτιάχνουν τέτοια φοβερά προϊόντα. Αυτή είναι η νέα Ελλάδα!

Στέλιος Μπουτάρης - Οινοποιία «Κτήμα Κυρ –Γιάννη»

Σταμάτης ΚραουνάκηςΑγαπημένο μου Αθηνόραμα
Χαιρετίζω το Φεστιβάλ αυτό γιατί ....κρίνω ότι αν είχαμε εκμεταλλευθεί τον προϊοντικό μας πλούτο, μιλάω και για τους πολίτες και για τις Κυβερνήσεις, θάμασταν υπόδειγμα ευτυχισμένης, αυτοδύναμης χώρας, διότι ο προϊόντικός μας πλούτος, παντρεμένος με το ισχυρό πολιτιστικό μας τοπίο, θα χάλαγε κόσμο.
Μόνο τα περισσότερα από 3000 ιαματικά φυτά και τα εξκλούσιβ προϊόντα κάθε περιοχής -κάθε πόλη και κάθε χωριό έχουν τουλάχιστον από ένα έως πέντε,θα έφταναν για να βρισκόμαστε σε πρώτο πλάνο...
Γιατί δεν έγινε αυτό; Διότι οι πολίτες αδιαφόρησαν, ενώ τα νοικοκυριά κράτησαν ζεστή τη φωτιά και οι Κυβερνήσεις ρημάζανε τη χώρα σύμφωνα με τα συμφέροντα των παραγγελιοδόχων τους. Τόσο απλό...
Κρασιά ,τυριά, κρέατα ,ντόπια γλυκίσματα, ηδύποτα, φρούτα, κάστανα, κεράσια, νεράτζια.
Αυγοταραχα,χαλβαδοπιττες,κοριαντολινα,βανίλιες, χαλβάδες,τσουρεκια,γαμοπιλαφα,ντακοι, χοχλιοι, μαραθα. Σκεφθείτε ένα μέρος που να μην έχει κάτι δικό του, προϊόν η συνταγή.
Ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του, δε θα περίμενε από την ιδιωτική πρωτοβουλία ενός περιοδικού και την γκουρμεδια των σεφ,που δεν κάνουν όλοι μαζί, μισή καλή νοικοκυρά. Συγχωρέστε με, αυτή είναι η άποψη μου.
Σας δίνω κάτι που είναι ενδεικτικό της κατάστασης: 157 μικροκτηματιες ,χωρις Εσπα “ξέσπα”, χωρίς φεσοδανεια,με τα ολιγα τους, ένωσαν τις δυναμεις τους και φύτεψαν ροδιές, προϊόν κατ εξοχήν ελληνικό, που η κατάπτυστη, ΕΟΚ, τόχε αποκλεισει, διότι τάχα αργεί να αποδώσει.
Οι άνθρωποι αυτοί ,αυτή τη στιγμή, παράγουν, εξάγουν, και ετοιμάζουν και χυμό, που μέχρι τώρα εισάγαμε απ την Τουρκία.
Είναι ένα πολύ σοβαρό παράδειγμα κοινωνικής συνεργασίας.
Με όλη την αγάπη μου και το γουσταριλικι μου σας εύχομαι να σκίσετε. Και φέτος θα σας έρθω.

Σταμάτης Κραουνάκης - Μουσικοσυνθέτης–Tραγουδιστής–Performer

Γιάννης Μπαξεβάνης «Πάντα ήμουν της γνώμης ότι ο καλός ο μάγειρας αν και πρέπει να ταξιδέψει για να γνωρίζει καινούργιες τέχνες και να μαζεύει ιδέες, πρέπει να χρησιμοποιεί προϊόντα του τόπου όπου δουλεύει εξασφαλίζοντας έτσι τη φρεσκάδα τους. Εκδηλώσεις λοιπόν σαν το φεστιβάλ «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις», αυτήν δημιουργούν δυναμικό κίνημα στην ελληνική γαστρονομία: φέρνουν κοντά τους παραγωγούς με τους σεφ και τους καταναλωτές, βασική προϋπόθεση για την διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων.
Τέλος, μέσα στην Ελλάδα της κρίσης, υπάρχει η ανάγκη να υποστηρίξουμε την παραγωγή μας, να δίνουμε δουλεία στον διπλανό μας.»

Γιάννης Μπαξεβάνης - σεφ στο εστιατόριο Ferryman στην Ελούντα, consulting σε πολλά βραβευμένα εστιατόρια

Η ομάδα του Funky Gourmet Συγχαρητήρια στο Αθηνόραμα και στους συντελεστές της έκθεσης «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις». Μια πρωτοβουλία που συγκεντρώνει επιτυχώς τον γαστρονομικό κόσμο της χώρας, σε μια εκδήλωση όπου προμηθευτές, παραγωγοί, μάγειρες και γενικότερα ο κόσμος της γεύσης συναντιούνται, μεταδίδουν και εξελίσσουν την Ελληνική Γαστρονομία!

Η ομάδα του Funky Gourmet - σεφ Γιάννης Ρούσσος & σεφ Γεωργιάννα Χειλιαδάκη

Γιώργος Χατζηγιαννάκης Σ' αυτή τη γιορτή δεν είναι τα προϊόντα, δεν είναι οι παραγωγοί ή οι δοκιμές, τα μαθήματα, οι γευστικοί συνδυασμοί, τα πρόσωπα ή τα μηνύματα, αλλά η γενικότερη ατμόσφαιρα δημιουργίας και συνύπαρξης, που όλα μαζί, δημιουργούν ένα κλίμα ευφορίας, μέθεξης, γευστικού πολιτισμού (συγχωρέστε με που χρησιμοποιώ μια παρεξηγημένη λέξη), και που για εμένα είναι το απόλυτο "πανηγύρι" της γεύσης. Ας δούμε επιτέλους το φαγητό σαν διασκέδαση.

Γιώργος Χατζηγιαννάκης - σεφ–Patron εστιατορίου Selini στη Σαντορίνη

Γιώργος Βενιέρης Δεν θα ξεχάσω τον ενθουσιασμό που είχα πριν δυο χρόνια όταν είχα ξαναμαγειρέψει στον Γκάζι στην Τεχνόπολη, στο πρώτο φεστιβάλ Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις. Είχα πολύ καιρό να δω τόσους επαγγελματίες μάγειρες, παράγωγους και ανθρώπους της γαστρονομίας να γιορτάζουν με ένα κοινό σκοπό, την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας και την επανατοποθέτηση των ελληνικών προϊόντων στα ράφια της μαγειρικής μας καθημερινότητας .
Είναι εντυπωσιακό το πως μπορείς να ενώσεις ανθρώπους κάτω από ένα κοινό στόχο, στόχο τόσο αυτονόητο όπως είναι ο σεβασμός στην πρώτη ύλη και ακόμα καλύτερα πρώτη ύλη από την ελληνική γη που είναι τόσο αδικημένη τα τελευταία χρόνια .
Ευελπιστώ η προσπάθεια αυτή να συνεχίσει και να καθιερωθεί όπως και φαίνεται να γίνεται. Είμαστε κοντά και αγκαλιάζουμε την προσπάθεια ,για να διδάξουμε και να διδαχθούμε κοινωνική αλληλεγγύη και σεβασμό στην γαστρονομική μας παράδοση .

Γιώργος Βενιέρης - σεφ στο Lady Finger και στο Mister Pug στη Μύκονο

Μάγια Τσόκλη Το φεστιβάλ «Ελλάδα γιορτή, γεύσεις”, έχει κατoρθώσει να συγκεντρώσει τα καλύτερα προϊόντα της Ελλάδας που αναγεννιέται.  Παράδειγμα η  ΝΗΣΟΣ μας που πρωτοπαρουσιάστηκε στο φεστιβάλ και σήμερα επιστρέφει από τη Γερμανία, βραβευμένη στα European Beer Stars με την υψηλότερη διάκριση που έχει πάρει ποτέ ελληνική μπύρα!

Μάγια Τσόκλη - παραγωγός της μπύρας ΝΗΣΟΣ

Xριστόφορος ΠέσκιαςΜέσα σε λιγότερο από δύο χρόνο το φεστιβάλ  «Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις», τείνει να γίνει θεσμός. Είναι μία χαρούμενη γιορτή που υμνεί την Ελληνική γη  και φέρνει τους κατοίκους της Αθήνας κοντά με τους παραγωγούς των καλύτερων παραδοσιακών προϊόντων (γεωργούς, ψαράδες) της επικράτειας: τους ανθρώπους που τρέφουν τη γη με τον ιδρώτα τους.

Xριστόφορος Πέσκιας - σεφ

Nτίνα Νικολάου«ΕΛΛΑΔΑ, ΓΙΟΡΤΗ ,ΓΕΥΣΕΙΣ» το αγαπημένο ραντεβού όλων αυτών που αγαπούν τα ποιοτικά Ελληνικά προϊόντα και που θέλουν να γνωρίσουν όλους αυτούς που βρίσκονται πίσω από αυτά .Ήμουν εκεί στην Ανοιξιάτικη γιορτή με πρωτότυπες μαρμελάδες και τσάτνεϊ σε μια μαγειρική παρουσίαση και μοιράστηκα με δεκάδες φίλους το καραμέλωμα της μαρμίτας, αρώματα ,γεύσεις και πάνω από όλα παρεΐστικη διάθεση .Ανυπομονώ να το ξαναζήσω όλο αυτό στο Χριστουγεννιάτικο ραντεβού μας και αυτή τη φορά θα δούμε τα χειμερινά κάστανα αλλιώς ,θα τα βγάλουμε από τη φουφού και θα τα φτιάξουμε μαρμελάδα με πορτοκάλι, κέικ με σοκολάτα , αλλά και σκορδαλιά με γλυκάνισο . Ελάτε να γίνουμε μια μεγάλη μαγειρική παρέα . Η Ελλάδα στα καλύτερά της , σε μια γιορτή που πρωταγωνιστούν οι γεύσεις !!!

Nτίνα Νικολάου - Σεφ, δημιουργός της τηλεοπτικής μαγειρικής εκπομπής «Η Κουζίνα με την Ντίνα»

Αθηναγόρας ΚωστάκοςΕλλάδα- Γιορτή γεύσης στην Αθήνα. Αθήνα, σαν να λέμε μια νέα, ωραία και καινούρια Μητρόπολη του κόσμου που αναπλάθεται από της στάχτες της κρίσης της. Νέοι και παλιοί, μικροί και μεγάλοι έλληνες παραγωγοί –σεφ οινοποιοί και  εραστές της γεύσης και της ποιότητας ζωής μαζεμένοι όλοι στο Φεστιβάλ.
Είμαι πολύ χαρούμενος που ήμουν και εγώ ένα μικρό κομμάτι του Ελληνικού "Madrid Fusion "..η αλλιώς της πρώτης ουσιαστικής προσπάθειας " γεύσης " για να φάνει πως αυτή η χωρά δεν είναι μόνο  ήλιος-θάλασσα  και Greek souvlaki. Πρωτοβουλίες θέλει η ελληνική γαστρονομία για να πάρει φόρα. Kέφι από τους ανθρώπους της γενιάς μου, πολύ χαμόγελο, αλάτι, πιπέρι και αγάπη. Έτσι, δεν θα χρειάζεται να λέμε κάθε φορά πως θέλουμε να γίνουμε  κάτι άλλο από αυτό που πραγματικά είμαστε. Στην επιτυχία όλων λοιπόν!

Αθηναγόρας Κωστάκος - Σεφ στο εστιατόριο Bill & Coo /Μύκονος

Ανδρέας ΛαγόςΠιστεύω ότι το Φεστιβάλ "Ελλάδα, γιορτή, γεύσεις" είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία του Αθηνοράματος με στόχο να προβάλει τα μοναδικά προϊόντα της ελληνικής γης. Συμβάλει δυναμικά στην προώθηση Ελλήνων παραγωγών που αγαπούν αυτό που κάνουν και δημιουργούν προϊόντα γεμάτα Ελλάδα, φύση, αυθεντικότητα. Εύχομαι να συνεχίσει να αποτελεί μια αντιπροσωπευτική κιβωτό γεύσεων και ένα σημαντικό πόλο διάδοσης της ελληνικής γαστρονομίας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ανδρέας Λαγός - Σεφ, ιδιοκτήτης της εταιρίας «Nomad chef Andreas Lagos»

Αστέριος ΚουστούδηςMια γιορτή γεύσεων με σημαία ελληνική. Μια παρουσίαση προϊόντων από παραγωγούς με εξαιρετικά και αυθεντικά χαρακτηριστικά. Μια χαρούμενη διάθεση από όλους – τους εκθέτες, τους επισκέπτες, τους chef. Με απίθανα live show cooking και πρωτότυπα events που αναδεικνύουν και δίνουν άλλη διάσταση στην ποιοτική ελληνική γαστρονομία. Ανυπομονώ…

Αστέριος Κουστούδης - Σεφ στο GB Roof Garden/ Μεγάλη Βρεταννία

Γιάννης ΠαρασύρηςΕίναι μία πραγματική γιορτή γαστρονομίας και οίνου όπου δίνεται η ευκαιρία σε «ειλικρινή» και αυθεντικά προϊόντα να έρθουν σε άμεση επαφή με τον καταναλωτή σε ένα προσιτό και αληθινό περιβάλλον.

Γιάννης Παρασύρης - Δ/ντής Πωλήσεων ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ

Κωνσταντίνος ΤσιλιλήςΗ έκθεση «Ελλάδα - Γιορτή -Γεύσεις» δίνει το βήμα σ’ εμάς τους παραγωγούς ώστε να κάνουμε γνωστά τα καινούργια προϊόντα μας σε στοχευμένους καταναλωτές με γαστρονομικά ενδιαφέροντα και μάλιστα σε μια περίοδο λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και του νέου Έτους. Επί πλέον δίνει τη δυνατότητα σε μικρούς παραγωγούς από διαφορετικές περιοχές της χώρας που δημιουργούν πάντα με μόνο κριτήριο την ποιότητα, να ανταμώσουν μεταξύ τους και να ανακαλύψουν στην πράξη μοναδικούς γευστικούς συνδυασμούς αυτών των διαφορετικών προϊόντων.»

Κωνσταντίνος Τσιλιλής - Οινοποιία –Αποσταγματοποιία Τσιλιλή