Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Άνοιξη 2015
140 ποιοτικοί Έλληνες παραγωγοί και τα προϊόντα τους

8,9 και 10 Μαΐου 2015
Τεχνόπολη, Γκάζι

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, Χριστούγεννα 2013
HELEXPO PALACE
Παρασκευή 29/11/13
Σάββατο 30/11/13
& Κυριακή 1/12/13
αθηνόραμα

«Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Χριστούγεννα 2013»
Ένα Γιορτινό Φεστιβάλ Γεύσεων στο Helexpo Palace

Τον Απρίλιο του 2013 φαίνεται ότι γύρισε μια καινούργια σελίδα στο γευστικό τοπίο της Ελλάδας, το Φεστιβάλ «Ελλάδα-Γιορτή-Γεύσεις» που οργάνωσε το περιοδικό «αθηνόραμα» στην Τεχνόπολη στο Γκάζι τον Απρίλιο, κατάφερε να συγκεντρώσει την αφρόκρεμα των Μικρών Παραγωγών της Ελλάδας και 15.000 χαμογελαστούς Αθηναίους που ανακάλυπταν καλούδια-ντελικατέσεν, χαρά, απόλαυση, και πηγή αισιοδοξίας, δείχνοντας ότι στη χώρα υπάρχουν πολλές υγιείς δημιουργικές δυνάμεις. Οι Μικροί Παραγωγοί και το κοινό βρήκαν σ αυτό το Φεστιβάλ έναν κοινό τόπο συνάντησης, που δημιούργησε ένα καινούργιο γευστικό ρεύμα και οδήγησε στην διοργάνωση ενός νέου Φεστιβάλ με την ίδια νοοτροπία και τον ίδιο χαρακτήρα αλλά με έντονα γιορτινό πρόσημο και τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ-ΓΙΟΡΤΗ-ΓΕΥΣΕΙΣ- ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2013» το οποίο πραγματοποιήθηκε από 29 Νοεμβρίου μέχρι 1 Δεκεμβρίου στο Helexpo Palace δίπλα στο εμπορικό κέντρο «Avenue”.

Σ'αυτό το Χριστουγεννιάτικο Φεστιβάλ Γεύσεων η αφρόκρεμα των Μικρών Παραγωγών της χώρας συναντήθηκε με το μεγάλο κοινό που αναζητά τις αυθεντικές και εν πολλοίς τοπικές ελληνικές γεύσεις, ταυτισμένες διαχρονικά με την εθνική μας ταυτότητα πλάι-πλάι με σύγχρονες ελληνικές δημιουργίες. Γλυκίσματα, τυριά, αλλαντικά, αλίπαστα, ζυμαρικά, ελιές και ελαιόλαδο, αβγοτάραχο, σάλτσες και ντιπ, μανιτάρια και λαχανικά, μπίρες μικροζυθοποιίας, ποτά και κρασιά, αρτοποιήματα, ξίδια και βότανα, ξηροί καρποί, καφέδες, αλάτια, μπαχαρικά και μαρμελάδες, ολόκληρος ο κόσμος των ατόφιων, γνήσιων γεύσεων από άκρη σε άκρη της επικράτειας ξεδιπλώθηκε στο Φεστιβάλ Μικρών Ποιοτικών Ελλήνων Παραγωγών που διοργανώθηκε στην Αθήνα. Tο φεστιβάλ αυτό ξεφεύγει από την μαζική τυποποίηση, προσπερνάει τα στατικά κλισέ και τις προχειρότητες και αποτελεί πλέον ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός.

Στο Φεστιβάλ συμμετείχαν 150 από τα πιο γνωστά ονόματα του ανερχόμενου κύματος των Ελλήνων Μικρών Παραγωγών που είχαν επιλεγεί για την ποιότητα των προϊόντων τους από τη από την γευσιγνωστική ομάδα του «Αθηνόραμα» και του www.athinoramaumami.gr ,η οποία θεωρείται ως η πιο έμπειρη και καταξιωμένη στην Ελλάδα.

Η επίσκεψη στο Φεστιβάλ ήταν μια απολαυστική και ψυχαγωγική βόλτα ανακάλυψης και ελεύθερης γευσιγνωσίας κάποιων εκ των καλύτερων ελληνικών προϊόντων και ντελικατέσεν, γνωστών και άγνωστων, που διαμορφώνουν μια νέα εικόνα αυθεντικών, παραδοσιακών αλλά και καινοτόμων γαλανόλευκων γεύσεων. Τα εξαιρετικά τους ποτά και εδέσματα ήταν διαθέσιμα για γευσιγνωσία και αγορές για να στολίσουν τα γιορτινά μας τραπέζια, αλλά και για δώρα στους φίλους μας εκτός από τα Χριστούγεννα, τα Φώτα και την Πρωτοχρονιά, ο Δεκέμβριος είναι γεμάτος ονομαστικές εορτές και τραπεζώματα άλλωστε.

Στο επίκεντρο του Φεστιβάλ, στην πλατεία του, στήθηκε ένα μοναδικό γευσιγνωστικό χάπενινγκ στο Εστιατόριο. Πέντε διάσημοι και αγαπημένοι σεφ (Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Λουκάκος, Έκτωρ Μποτρίνι, Γιάννης Μπαξεβάνης, Δημήτρη Σκαρμούτσος) ξεφυλλίσαν παλιά τετράδια, θυμήθηκαν χαρούμενα οικογενειακά τραπεζώματα και προτείναν τα προσωπικά τους χριστουγεννιάτικα πιάτα για να χαρούμε τις γιορτές μαζί τους. Δίπλα ακριβώς ο ιστορικός «Κωνσταντινίδης» δημιούργησε ένα ολόκληρο Ζαχαροπλαστείο με θεαματική διαμόρφωση, προτείνοντας παραδοσιακές σπεσιαλιτέ και γλυκούς νεωτερισμούς. Στο χώρο του τα γλυκά του ο επισκέπτης μπορούσε να τα συνοδεύσει με διαλεχτούς καφέδες και αφεψήματα.

Το κρασί και η μπύρα είχαν ξεχωριστή θέση στο Φεστιβάλ. Όχι μόνο με τα 30 περίπου περίπτερα παραγωγών τους, αλλά και με το Wine & Beer Bar όπου μπορούσες να πιείς διαλεχτά ελληνικά κρασιά με το ποτήρι, και μερικές από τις καλύτερες μπύρες που παράγουν οι ελληνικές μικροζυθοποιίες, τρώγοντας εξαιρετικά αλλαντικά και τυριά διαλεγμένα. Πολύ πρωτότυπο ήταν και το Cocktail Bar αλλάζοντας τα δεδομένα που έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Ο mixologist της εταιρίας «Καρούλιας», Αρης Χατζηαντωνίου, ετοίμασε καινοτομίες δημιουργώντας ερεθιστικά γαλανόλευκα κοκτέιλ αποκλειστικά με ελληνικά αποστάγματα και κρασιά.

Μετά την τεράστια επιτυχία τους στο φεστιβάλ του Απριλίου, στο «ΕΛΛΑΔΑ-ΓΙΟΡΤΗ-ΓΕΥΣΕΙΣ- ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2013» το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων ήταν ακόμα πιο πλούσιο, αναπτυγμένο σε τρεις διαφορετικούς τύπους εκδηλώσεων.

Διάσημοι σεφ, Μαθήματα μαγειρικής

Έκτωρ Μποτρίνι, Λευτέρης Λαζάρου, Γιάννης Λουκάκος, Δημήτρης Σκαρμούτσος και Χρόνης Δαμαλάς, Χριστόφορος Πέσκιας, Γιάννης Μπαξεβάνης, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη και Νίκος Ρούσος , Διονύσης Αλέρτας, Ολιβιέ Καμπανά και Ηλίας Σκουλάς, μαγείρεψαν μπροστά στους επισκέπτες γιορτινές σπεσιαλιτέ και μίλησαν για τα μυστικά τους.

Μαέστρος της παράδοσης

Μάθαμε να ζυμώνουμε χριστόψωμο, την πιο περίεργη βασιλόπιτα της Ελλάδας, να φτιάχνουμε λουκάνικα και σαλάμια, τζιτζιμπύρα και μαντολάτο της Κέρκυρας, χριστουγεννιάτικα σπιτάκια από μπισκότα, πρωτότυπα μελίπηκτα γλυκά, να πήζουμε τυρί δίνοντάς του απίθανες πρωτότυπες γεύσεις(π.χ. ωρίμανση σε ελληνικό καφέ!) και να φτιάχνουμε σπεσιαλιτέ από τα Χοιροσφάγια, ασυνήθιστες πίτες με ζύμη γιαουρτιού, την ελληνική Πάβλοβα και το περίφημο Χριστουγεννιάτικο Κέικ της «Μεγάλης Βρεταννίας»^ όλα αυτά σε παρεΐστικο κλίμα μαζί με τους πιο γνωστούς δημοσιογράφους, σεφ και συγγραφείς μαγειρικών βιβλίων (Μυρσίνη Λαμπράκη, Εβίτα Παπαχαραλάμπους, Έφη Γιαλούση, Έκτωρ Μποτρίνι, Δημήτρης Σκαρμούτσος κ.ά.).

Εργαστήρια γεύσης

Χαρήκαμε την γνώση και την απόλαυση στις πρωτότυπες γευσιγνωσίες, με ξεναγούς ονομαστούς γευσιγνώστες. Δοκιμή κρασιού με μαύρα ποτήρια, Μεγάλα Λευκά παλαιωμένα κρασιά, Μπύρες ελληνικης Μικροζυθοποιίας και αρμονια με διαλεχτα τυρια, ποιο τυρί με ποιο μέλι, εμβληματικά ελληνικά Λικέρ, 100% ελληνικά Κοκτέιλ, εμβληματικά Αλλαντικά της Ελλάδας, πως ξεχωρίζουμε το καλό Λάδι, Μεγάλα Κόκκινα κρασιά παλαίωσης, εξαιρετικά Γλυκά Κρασιά της Ελλάδας. Παρουσίασαν οι Ηλίας Μαμαλάκης, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Γιώργος Λούκας, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Θάλεια Τσιχλάκη, Αργύρης Τσακίρης, Μαρία Κατσούλη, Σωτήρης Γεωργίου, Άρης Χατζηαντωνίου

Βραβείο Κοινού

Το κοινό εξέφρασε την γνώμη και τις προτιμήσεις του στο φεστιβάλ και οι επισκέπτες ψήφισαν για να αναδείξουν τα καλύτερα προϊόντα που παρουσιάστηκαν από τους εκθέτες, κερδίζοντας πλούσια γευστικά δώρα.

Βραβείο Συσκευασίας

To packaging των προϊόντων που παρουσιάστηκαν στο φεστιβάλ κρίθηκε από μια επιτροπή ειδικών, και απενεμήθηκαν τα Βραβεία Συσκευασίας του «ΕΛΛΑΔΑ-ΓΙΟΡΤΗ-ΓΕΥΣΕΙΣ- ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2013»

Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις - Το Φεστιβάλ