Χαρείτε την γνώση και την απόλαυση, με ξεναγούς ονομαστούς γευσιγνώστες. Μια σειρά από πρωτότυπες γευσιγνωσίες, ένα αλλοιώτικο γευστικό αυτό «σχολείο» με ασυνήθιστες γαστρονομικές εμπειρίες. «Διδάσκουν» καταξιωμένοι γευσιγνώστες όπως οι Ηλίας Μαμαλάκης, Κωνσταντίνος Λαζαράκης, Γιώργος Λούκας, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Θάλεια Τσιχλάκη, Αργύρης Τσακίρης, Μαρία Κατσούλη, Σωτήρης Γεωργίου, και ο mixologist Άρης Χατζηαντωνίου.
Κόστος συμμετοχής: € 8 / γευσιγνωσία
Μπροστά μας θα έχουμε ένα κατάμαυρο ποτήρι, μια «μαύρη τρύπα» που δεν σ’ αφήνει να δεις τι χρώμα έχει το κρασί που έχεις σερβίρει. Έχει το σχήμα ενός καλού ποτηριού γευσιγνωσίας και μας βοηθάει να παίζουμε και να ακονίζουμε τις αισθήσεις μας. Θα βρείτε τι χρώμα έχει το κρασί που δοκιμάζετε στα τυφλά; Υπάρχουν κρασιά που αν κλείσεις τα μάτια δεν είναι καθόλου εύκολο να ξεκαθαρίσεις από τη γεύση, το χρώμα τους! Κι έπειτα μπορείς να μαντέψεις από ποια ποικιλία προέρχεται, μυρίζοντας το κρασί και φέρνοντας μια γουλιά στα χείλη; Ιντριγκαδόρικη, πραγματικά τυφλή γευσιγνωσία!
Παρουσιαστής: Κωνσταντίνος Λαζαράκης/Master of WineΜερικά από τα καλύτερα λευκά ελληνικά κρασιά έχουν πολύ προσεκτική ανατροφή περνώντας τους πρώτους μήνες της ζωής τους σε δρύινα βαρέλια. Ωριμάζουν και εξελίσσονται πριν μπουν στη φιάλη, όπου θα συνεχίσουν να βελτιώνονται και να παλαιώνουν. Δοκιμάζουμε παλαιωμένα σε ευγενές ξύλο κρασιά από ελληνικές και ξένες ποικιλίες. Ποιος είπε ότι τα λευκά κρασιά δεν παλιώνουν…
Παρουσιαστής: Αργύρης Τσακίρης/ΟινολόγοςΜαστίχα, ρακόμελο, τεντούρα, λιμοντσέλο, κίτρο Νάξου, χειροποίητα λικέρ από φρέσκα φρούτα, βότανα και λουλούδια^ ένα σύμπαν γλυκύτατα μεθυστικό, γεμάτο ιστορίες, παραδόσεις και ελληνική ψυχή. Η ουσία της παράδοσης έρχεται περήφανα στο προσκήνιο, ανατρέποντας το σκηνικό του «πεθαμένου λικέρ».
Παρουσιάστρια: Θάλεια Τσιχλάκη (δημοσιογράφος)Η Ελλάδα κατέχει το ρεκόρ της παραγωγής της μεγαλύτερης ποσότητας έξτρα παρθένου ελαιολάδου στον κόσμο, ξέρουμε όμως να ξεχωρίζουμε το πραγματικό καλό λάδι; Μια πολύ διδακτική γευσιγνωσία που αποκαλύπτει τα πιο διαδεδομένα ελαττώματα του λαδιού, και ταυτοχρόνως πλέκει το εγκώμιο των αρετών του καλού λαδιού.
Παρουσιαστές: Δημήτρης Αντωνόπουλος/Δημοσιογράφος, Σωτήρης Γεωργίου /Οινοχόος και Μαρία Κατσούλη/ΟινοχόοςΤα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα οι μικροζυθοποιίες αναπτύσσονται δυναμικά, ακολουθώντας ένα μεγάλο παγκόσμιο ρεύμα που ανθεί ιδιαιτέρως στην Ιταλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ποικιλία τους εντυπωσιάζει. Δοκιμάζουμε μερικές από τις καλύτερες και πιο αγαπημένες «μικρές» μπίρες της Ελλάδας, απολαμβάνουμε τις πολύ ξεχωριστές τους γεύσεις. μυούμαστε στα μυστικά τους και τις συνδιάζουμε αρμονικά με διαλεχτά τυριά των Κυκλάδων. Ιδέα για πάρτυ…
Παρουσιαστές: Γιώργος Λούκας/Οινοχόος και Ηλίας Μαμαλάκης/ Food EditorΟ mixologist “Momix” και της εταιρίας «Καρούλιας» ’Αρης Χατζηαντωνίου και η ομάδα του, δημιουργούν νεωτεριστικά κοκτέιλ φτιαγμένα αποκλειστικά με Ελληνικά αποστάγματα και κρασιά. «ΜΕΤΑΞΑ», Τσίπουρο «Τσιλιλή», Μαστίχα «Ηomericon», «Kretaraki meli», Γλυκά Κρασιά Σαμου, «Aκακίες Sparkling Κυρ- Γιάννη». Μύηση στις τάσεις της σύγχρονης μιξολογίας και φόρος τιμής στην Ελλάδα.
Παρουσιαστής: Άρης Χατζηαντωνίου/MixologistΤα ελληνικά παραδοσιακά αλλαντικά ξεφεύγουν από την καθαρά τοπική εμβέλεια που είχαν μέχρι τώρα και βρίσκουν σιγά σιγά τη θέση τους δίπλα στο προσούτο, το χαμόν και το σπεκ. Το κρητικό απάκι, το κερκυραϊκό νούμπουλο, η μυκονιάτικη λούτζα, το μανιάτικο σύγκλινο, ο ανατολίτικος παστουρμάς, το ονομαστό σαλάμι αέρος της Λευκάδας έχουν δυνατή γαλανόλευκη μεσογειακή προσωπικότητα και είναι ανερχόμενες γευστικές δυνάμεις.
Παρουσιάστρια: Θάλεια Τσιχλάκη/δημοσιογράφοςΈνα δυνατό φλερτ που εξελίσσεται σε μεγάλο έρωτα! Μερικά από τα καλύτερα τυριά της Ελλάδας βρίσκουν το ταίρι τους σε ξεχωριστά μέλια που χρωστάνε το άρωμά τους στα λουλούδια και τα δέντρα της μοναδικής ελληνικής φύσης. Μια συνήθεια που έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα και εξελίσσεται στα γαστρονομικά ήθη του σήμερα.
Παρουσιαστές: Δημήτρης Αντωνόπουλος/Δημοσιογράφος και Ηλίας Μαμαλάκης/ Food EditorΗ Ελλάδα μπορεί να υπερηφανεύεται ότι διαθέτει πλέον κόκκινα κρασιά επιπέδου διάσημων chateau. Οίνους ερυθρούς που παλιώνουν, ωριμάζουν και εξελίσσονται^ μεγάλα κρασιά που στολίζουν και δίνουν λάμψη στο γιορτινό τραπέζι.
Παρουσιαστής: Γιώργος Λούκας/ΟινοχόοςΑπό τα φημισμένα Μοσχάτα της Σάμου στα εξαιρετικά σαντορινιά Vinsanto, και από την ιστορική Μαυροδάφνη, στο σπάνιο «Μαυράθηρο» της Θήρας και άλλα εξαιρετικά γλυκά κρασιά. Εξαιρετικά γλυκά κρασιά της Ελλάδας συνδυάζονται με τα φανταστικά γλυκά του Διονύση Αλέρτα (Ivoire Patisserie): passion pie, κρεμέ σοκολάτας, καραμελωμένη λευκή και γκανάς μπίτερ σοκολάτας.
Παρουσιαστής: Αργύρης Τσακίρης/Οινολόγος17:00 | Χριστόφορος Πέσκιας/Π Box |
19:30 | Έκτωρ Μποτρίνι/ Etrusco και Botrini’s |
17:00 | Ραντεβού στα τυφλά (παιχνίδι ή γευσιγνωσία κρασιού με μαύρα ποτήρια) |
19:30 | Μεγάλα Λευκά Παλαιωμένα Κρασιά |
17:00 | Το περίφημο Χριστουγεννιάτικο Κέικ της «Μεγάλης Βρεταννίας», και το φτιάξιμο της σπιτικής πραλίνας. |
19:30 | Η πιο περίεργη βασιλόπιτα της Ελλάδας, και πουτίγκα με γλυκό του κουταλιού |
12:00 | Εμβληματικά Ελληνικά Λικέρ |
14:30 | Πως Ξεχωρίζουμε το Καλό Λάδι; |
17:00 | Μπύρες Ελληνικής Μικροζυθοποιίας και Αρμονία με Τυριά των Κυκλάδων |
19:30 | 100% Ελληνικά Κοκτέιλ |
12:00 | Λευτέρης Λαζάρου/Βαρούλκο, Kool Life |
14:30 | Γιάννης Λουκάκος/Ψωμί κι΄Αλάτι |
17:00 | Ολιβιέ Καμπανιά / F+W by Olivier Campanha |
19:30 | Ηλίας Σκουλάς/ Food Mafia |
12:00 | Εμβληματικά Αλλαντικά Της Ελλάδας |
14:30 | Ποιο Τυρί Με Ποιο Μέλι; |
17:00 | Μεγάλα Κόκκινα Κρασιά Παλαίωσης |
19:30 | Εξαιρετικά Γλυκά Κρασιά με τα γλυκά του Διονύση Αλέρτα |
12:00 | Ασυνήθιστες Πίτες με Ζύμη Γιαουρτιού |
14:30 | Χριστουγεννιάτικα παραδοσιακά χοιροσφάγια |
17:00 | Χριστουγεννιάτικα Σπιτάκια από Μπισκότο |
19:30 | Με μαστίχα ή μέλι και καρύδια; Η πάβλοβα φοράει ελληνικά |