Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Χριστούγεννα 2014
Helexpo Maroussi
Παρασκευή 5/12/14
Σάββατο 6/12/14
& Κυριακή 7/12/14
αθηνόραμα

Διάσημοι σεφ, Μαθήματα μαγειρικής

Βραβευμένοι, διάσημοι σεφ έχουν σαν θέμα τους τις γιορτές που έρχονται. Παρουσιάζουν πρωτότυπες δημιουργίες με αγαπημένες πρώτες ύλες της εποχής και μας μαθαίνουν τα μυστικά τους. Αναμένεται ότι θα είναι ένα από τα πιο περιζήτητα χάπενινγκ του Φεστιβάλ.

 
Παρασκευή 05/12, ώρα 17:00

Γιάννης Λουκάκος / «Ψωμί κι Αλάτι»

Ο Master Chef Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ και πρωτοασχολήθηκε με τη μαγειρική σαν χόμπι. Αφού αποφοίτησε από το CIA (Culinary Institute of America), τον γνωρίσαμε ως sous chef του «Boschetto», executive chef των Yes Hotels & Restaurants, μέχρι που το 2009 άνοιξε την πρώτη γαστροταβέρνα στην Αθήνα, το δημοφιλές «Ψωμί κι Αλάτι», που έχει τιμηθεί με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους. Τώρα στο THE SEMINAR PROJECT, μπορείτε να συμμετάσχετε στα μαθήματα μαγειρικής του σεφ.www.yiannislucacos.gr/seminars

Σούπες: Θέρμη και Γοητεία της Γιορτής

  1. Σούπα σελινόριζας με κάστανα και πράσινο μήλο. Βελούδινη, μυρωδάτη, αρμονική, χριστουγεννιάτικη, με απαλότητα και με φρεσκάδα.
  2. Ζωμός μανιταριών με αυγό ποσέ. Γεύση γήινη και βαθειά ένας τέλειος γάμος με νοστιμιά και τρυφεράδα.
  3. Γλυκειά σούπα αχλαδιού με μπαχαρικά. Κι ένα στολισμένο δέντρο… γλυκοφάγωτη και άκρως χριστουγεννιάτικη
 
Παρασκευή 05/12, ώρα 19:30

Αστέριος Κουστούδης / «GB Roof Garden - Μεγάλη Βρεταννία»

Ένας από τους πιο ταλαντούχους σεφ της Νέας Ελληνικής Κουζίνας, ο Αστέριος Κουστούδης, είναι ο Chef de Cuisine του εστιατορίου «GB Roof Garden», και έχει βραβευτεί με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin.. Από την πατρίδα του τη Θεσσαλονίκη που τον συναντήσαμε στο «Αγιολί»( Electra Palace), και στο «Μακεδονία Παλλάς», συνέχισε την καριέρα του στην Αθήνα, στο «Αθήρι», το «Vardis» και τελικά στην “Μεγάλη Βρεταννία». Οι συνταγές που θα παρουσιάσει είναι χριστουγεννιάτικα πιάτα που έφτιαχνε η μητέρα του στη Θεσσαλονίκη.

Παραδοσιακά Θεσσαλονίκης Χριστούγεννα

  1. Σούπα κόκκορα με τραχανά, φέτα και πικάντικο μπούκοβο. Αυγοκομμένο πληθωρικό βελούδο με βόρεια ελληνική ψυχή.
  2. Ροφός στη γάστρα με ρύζι, πράσσα, άνηθο, κρεμμυδάκια, σταφίδες, κουκουνάρι. Με σαφείς πολίτικες επιρροές, μια ξεχωριστή σπεσιαλιτέ που ανανεώνει το γιορτινό ρεπερτόριο.
 
Σάββατο 06/12, ώρα 12:00

Χριστόφορος Πέσκιας και Χρήστος Μανουσόπουλος / «Π Box»

Με μαθητεία δίπλα σε μερικούς από τους διασημότερους σεφ στον κόσμο όπως οι Charlie Trotter, Ferran Adria, Marc Meneau και Joel Robuchon, o Χριστόφορος Πέσκιας έχει ίσως το πιο εντυπωσιακό βιογραφικό ανάμεσα στους Έλληνες σεφ. Έχει τιμηθεί με 5 Χρυσούς Σκούφους για το «48 The Restaurant». Χαρακτηριστικό της κουζίνας του η σοφιστικέ προσέγγιση στη σύνθεση των σπεσιαλιτέ του με ώριμες δυνατές ιδέες να κρύβονται πίσω τους. Μαζί με τον φίλο και στενό συνεργάτη του σεφ Χρήστο Μανουσόπουλο θα μας παρουσιάσουν:

Το πιο εύκολο και νόστιμο ψωμί του κόσμου!

  1. Ψωμί με αυτόλυση. Ανακατεύεις το αλεύρι με το νερό, το αφήνεις να ξεκουραστεί και το ψωμί γίνεται μόνο του! Απίστευτο και όμως αληθινό(!) και μετά το κεντάς με γεύσεις του γούστου σου…
 
Σάββατο 06/12, ώρα 14:30

Νίκος Πουλιάσης / «Κουκούμαβλος» ( Σαντορίνη) Happy birthday!

Ο δημιουργός του θρυλικού «Κουκούμαβλου” στη Σαντορίνη (φέτος γιορτάζει τα 25 του χρόνια), ο αυτοδίδακτος καλλιτέχνης της γαστρονομίας Νίκος Πουλιάσης έχει κάνει την sui generis κουζίνα του σημείο αναφοράς στην Ελλάδα και βραβεύεται επί 11 χρόνια με Χρυσό Σκούφο. Ευρηματικοί και παράτολμοι συνδυασμοί, δημιουργική ελληνοπρέπεια και καταπληκτικά γλυκά που έχουν σαν βάση πρώτες ύλες της μαγειρικής, ζωγραφίζουν έναν μπαρόκ, ερεθιστικό πλανήτη με φανατικούς οπαδούς σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Μπαρόκ Χριστούγεννα

  1. Σούπα κάστανου με άγρια μανιτάρια και visanto, σιρόπι μαύρης σοκολάτας με γλυκά μπαχαρικά, αφρός μαστίχας. Μη λες τίποτα τώρα…
  2. Μπρουσκέτα φάβας, μους πέστροφας, καβουρντισμένα αμύγδαλα, σάλτσα άγουρου ακτινίδιου. Έξυπνο τάπας για τα γιορτινά πάρτυ!
  3. Παγωτό καϊμάκι, σιρόπι από κόκκινο ξύδι με φραμπουάζ-τζίντζερ-καυτερό μπούκοβο, αφρός κάρδαμου. Όταν το φάτε θα καταλάβετε γιατί καίει καρδιές…
 
Σάββατο 06/12, ώρα 17:00

Κώστας Τσίγκας / «Vespa Rossa»

Ως διανοούμενος ο Κώστας Τσίγκας σπούδασε κοινωνιολογία στις Η.Π.Α, αλλά κατόπιν μεταπήδησε στη μαγειρική και διακρίθηκε στο βραβευμένο «Αγροτικόν». Τον έχουμε δει επικεφαλής σε πολλά γνωστά εστιατόρια της Αθήνας με τελευταίο του παιδί το πολύ καλό, αυθεντικά ιταλικό “Vespa Rossa”. Φρόντισε για τη διατροφή των αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και λατρεύει τα γαστρονομικά concept.

Το μυστικό για να κάνεις γκουρμέ τη γαλοπούλα
Σπέσιαλ μαρινάδα για να κάνεις τη γαλοπούλα, αλλά και κάθε πουλερικό γκουρμεδιά. Κόλπα για να κάνεις την πέτσα τους τραγανή και ακαταμάχητη.

  1. Γαλοπούλα στο λαδόχαρτο και στη γάστρα με: «Γέμιση» με κινόα, λουκάνικο, φασκόμηλο, ξερά φρούτα…και κίτρινη κολοκύθα ψητή με γλυκά μπαχαρικά και λαρδί. Πιο γιορτή δεν γίνεται!
 
Σάββατο 06/12, ώρα 19:30

Δημήτρης Σκαρμούτσος / «Έργον»

O «κεντημένος», γοητευτικός Master Chef έχει κερδίσει το κοινό με το χαμόγελο και την ευγένειά του. Απόφοιτος του CIA (Culinary Institute of America) είχε την τύχη να δουλέψει στο περίφημο «French Laundry» δίπλα στον διάσημο Thomas Keller. Στην Ελλάδα εντρύφησε στην κρητική κουζίνα στην πασίγνωστη «Νυχτερίδα» των Χανίων, κατόπιν στο «Αλάτσι» (Αθήνα) όπου κέρδισε Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους. Τώρα είναι επίσης ο executive chef της εταιρείας και των εστιατορίων «Ergon».

Παληά Γιορτινή Ελλάδα

  1. Αγριογούρουνο με κανέλλα και κόκκινο γλυκό κρασί, πουρές κάστανο, ζελέ ρόδι. Βουνήσια συνταγή της περιοχής των Τρικάλων, πληθωρική, γλυκοφάγωτη και ασυνήθιστη.
  2. Καρέ αρνιού με κρασί και φασκόμηλο, σάλτσα με κυδώνι και νεράντζι, σιουφιχτά μακαρόνια σε ζωμό αρνιού, σοταρισμένα με στακοβούτυρο. Συνταγή απ τα Χανιά μ αυτές τις μοναδικές σάλτσες φρούτων που είναι σπεσιαλιτέ της Κρήτης.
 
Κυριακή 07/12, ώρα 12:00

Ολιβιέ Καμπανά / «F+W by Olivier Campanha»

Ο Ολιβιέ Καμπανιά είναι Γάλλος, αλλά έχει πολιτογραφηθεί τα τελευταία χρόνια Έλληνας παντρεμένος Ελληνίδα. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό σεφ που δούλεψε για 6 χρόνια σε επιτελικές θέσεις δίπλα σε έναν από τους καλύτερους σεφ του κόσμου, τον Pierre Gagnaire. Την κουζίνα του χαιρόμαστε στο δικό του εστιατόριο, το «F+W by Olivier Campanha», που εξελίσσεται σ ένα από τα καλύτερα της Αθήνας.

Τα πτερωτά της γιορτής

  1. Στήθος πάπιας, πικάντικη μαρμελάδα αχλαδιού, σως δαμάσκηνο-λάιμ-σοκολάτα. Πρωτότυπη, σοφιστικέ σπεσιαλιτέ με αύρα καλού εστιατορίου.
  2. Ορτύκια, πουρές μήλου-πατάτας, σάλτσα από κράνα, γαρνιτούρα κοκκάρι-μανιτάρια-μπέικον. Προσγειωμένο και φευγάτο την ίδια στιγμή, αυτό το πιάτο θα γράψει στο γιορτινό τραπέζι.
 
Κυριακή 07/12, ώρα 14:30

Έκτωρ Μποτρίνι / «Etrusco» και «Botrini’s»

Ο σεφ που το εστιατόριο του στην Κέρκυρα, το «Etrusco», ανακηρύχθηκε και πάλι το καλύτερο της Ελλάδας μαζί με 1ο Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους, ενώ το «Botrini’s» της Αθήνας κέρδισε το πρώτο του αστέρι Michelin και Χρυσό Σκούφο, και το καινούργιο «Botrini’s» της Ρόδου κέρδισε επίσης Χρυσό Σκούφο, συνεχίζει να δημιουργεί ακατάπαυστα. Το δημιουργικό ταμπεραμέντο του Έκτορα

Γιορτάζουμε και δεν πετάμε τίποτα!

  1. Ραβιόλια γεμιστά με κρέας. Με τόσο κρέας που περισσεύει την περίοδο των γιορτών, φτιάχνουμε τα δικά μας φρέσκα ραβιόλια και τα γεμίζουμε με χοιρινό, γαλοπούλα, αρνί η κοτόπουλο, και τα σερβίρουμε με σάλτσα από τους χυμούς του κρέατος με φασκόμηλο και παλαιωμένο Σαν Μιχάλη.
  2. Χοιρινή πηχτή σερβιρισμένη με γαρίδες και σάλτσα κερκυραϊκών σπετσερικών.Κρύο πιάτο που τραβάει τους μερακλήδες παρουσιασμένο με πολύ ασυνήθιστο τρόπο.
 
Κυριακή 07/12, ώρα 17:00

Λευτέρης Λαζάρου / «Βαρούλκο»

Εμβληματική φυσιογνωμία της «γαλανόλευκης» γαστρονομίας, ο Λευτέρης Λαζάρου ηγείται του δημοφιλούς «Βαρούλκου», και δημιουργεί διαρκώς νέα δεδομένα στη ελληνική κουζίνα. Βραβευμένος με αστέρι Michelin και 21 φορές με Χρυσό Σκούφο, ο χαμογελαστός Master Chef επινοεί συνεχώς πιάτα που καταγράφονται στην ανθολογία της σύγχρονης γεύσης. Είναι επίσης πρεσβευτής της εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Βιώσιμη Αλιεία με σύνθημα "Αφήνω τον Γόνο να γίνει Γονιός".

Και Γιορτή και Bio

  1. Βιολογικό λαυράκι με χριστουγεννιάτικη γέμιση. Προσιτή εναλλακτική γιορταστική ψαροφαγία.
  2. Βιολογική τσιπούρα σεβίτσε με σησαμέλαιο και βινεγκρέτ ταχίνι. Πρωτοτυπία, σύγχρονο πνεύμα, προσγειωμένη δημιουργικότητα.
 
Κυριακή 07/12, ώρα 19:30

Διονύσης Αλέρτας

Ένας από τους πιο δημιουργικούς ζαχαροπλάστες, προσωπικότητα της nouvelle vague στη ζαχαροπλαστική της Ελλάδας, που τα γλυκίσματά του τα έχουμε χειροκροτήσει στο «Gaspar», παρουσιάζει νέες γεύσεις που συνδιάζουν την άρτια τεχνική της γαλλικής ζαχαροπλαστικής με το ελληνικό πνεύμα,^ θα τις βρίσκουμε πλέον στο καινούργιο ζαχαροπλαστείο που θα ανοίξει στην Κηφισιά σε συνεργασία με το «Δειπνοσοφιστήριον»( Μουσείο Γουλανδρή, Μουσείο Μπενάκη).

Τα μυστικά των macaron.
Τα άκρως δημοφιλή αέρινα γλυκίσματα έχουν εξελιχθεί σε ερεθιστική γλυκειά μόδα απ άκρου σ άκρο της Αθήνας. Ο Διονύσης Αλέρτας θα μας δείξει όλα τα μυστικά για να πετύχουμε την συνταγή τους και να δημιουργήσουμε τις γεύσεις που μας αρέσουν. Θα πειραματιστούμε με:

  1. macaron κουραμπιέ, μελομακάρονο, λεμόνι-θυμάρι, σοκολάτα-πιπέρι. Η Κόλαση φοράει… Σανέλ!