Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2014
Ένα γιορτινό φεστιβάλ γευστικού πολιτισμού

5 -7 Δεκεμβρίου 2014
HELEXPO PALACE

Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Άνοιξη 2013
12, 13 και 14 Απριλίου 2013
«Tεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
 Πειραιώς 100, Γκάζι
 αθηνόραμα
 Τεχνόπολις - Γκάζι
 

Φαγητό στο φεστιβάλ

Τέσσερα διακεκριμένα εστιατόρια με Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας από τους Χρυσούς Σκούφους έρχονται στην αυλή της Τεχνόπολης, γύρω από την υψικάμινο, και μας παρουσιάζουν τρεις από τις καλύτερες σπεσιαλιτέ του το καθένα, σε μορφή μεζέ προς € 2 το πιατάκι. Τα λαχανικά των συνταγών είναι βιολογικά και προσφορά του Συλλόγου Βιοκαλλιεργητών Αττικής.

 

Etrusco

Δεν είναι του καθενός να αποδομεί τόσο επιτυχημένα ένα τουριστικό κλισέ όπως οι «γαρίδες Μικρολίμανο» και να τις ανασυνθέτει σε μια σπεσιαλιτέ υψηλής ελληνικής κουζίνας κρυμμένη σε κλαδιά δεντρολίβανου. Ούτε να μετατρέπει ένα παραδοσιακό κερκυραϊκό τσιγαρέλι σε φινετσάτο παγωτό. Ο Έκτορας Μποτρίνι έχει χαράξει σαφή ρότα στα νερά της ελληνικής κουζίνας τα τελευταία τρία χρόνια μελετώντας εις βάθος την τοπική κουζίνα της Κέρκυρας. Κι επειδή δίνει τεράστια σημασία στις πρώτες ύλες, δημιούργησε το δικό του μποστάνι και το δικό του κήπο βρώσιμων λουλουδιών και βοτάνων. Από την άλλη, η ερευνητική του ομάδα –σε μια κουζίνα εξοπλισμένη με την τελευταία λέξη της μαγειρικής τεχνολογίας– αξιοποιεί ιδέες και πρώτες ύλες σε ευφάνταστες conceptual σπεσιαλιτέ. Το «Etrusco» εξελίσσεται συνεχώς και φέτος αναδείχτηκε καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας και καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας.
Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα, 2661093342, www.etrusco.gr

ΜΕΝΟΥ

  1. σοφρίτο
  2. παστιτσάδα
  3. μπακαλιάρος μπιάνκο
 

Σελήνη

Μέσα στη μυστηριακή γοητεία του Πύργου, της παλιάς μεσαιωνικής πρωτεύουσας της Σαντορίνης, ο νεαρός σεφ Νίκος Μπούκης παρουσίασε φέτος στη «Σελήνη», το ιστορικό εστιατόριο του Γιώργου Χατζηγιαννάκη, ένα εντυπωσιακό μενού επιπέδου και τιμήθηκε με Βραβείο Ελληνικής κουζίνας. Οι αρχετυπικές γεύσεις της ελληνικής κουζίνας ντύνονται με τολμηρές ιδέες κι εξαιρετική τεχνική, ενώ τα διάσημα τοπικά προϊόντα του νησιού δηλώνουν διακριτικά τη σημαίνουσα παρουσία τους. Έτσι μπορείς να φας ντοματοκεφτέ σε μορφή δαντελένιου ρολού, να τρελαθείς με λακέρδα ταρτάρ και λακέρδα σε κρούστα τηγανητή, με κρέμα από άγρια χόρτα, να ενθουσιαστείς με το ριζότο με πέστο από αμπελόφυλλο, κονφί κουμκουάτ, γλυκάδια, αφρό λεμονιού και τραγανό αμπελόφυλλο. «Πρέπει», η καλύτερη συλλογή τυριών στην Ελλάδα.
Πύργος, Σαντορίνη, 2286022249, www.selene.gr

ΜΕΝΟΥ

  1. ντοματοκεφτές σε πίτα με φάβα
  2. μελιτζανοσαλάτα με χταπόδι καρπάτσιο
  3. φαβατόσουπα με σύγκλινο και λάδι δυόσμου
 

Μαυρίκος

Από τον παππού στον πατέρα και από εκεί στους αδερφούς Μαυρίκους, το διασημότερο εστιατόριο της Ρόδου μετράει 50 και πλέον χρόνια ζωής και βραβεύεται επί σειρά ετών από τους Χρυσούς Σκούφους. Σε ένα όμορφο νεοκλασικό με καμάρες και βοτσαλωτή αυλή με κληματαριές, στην κεντρική πλατεία της τουριστικής Λίνδου, ο σεφ Δημήτρης Μαυρίκος δημιουργεί πιάτα με ρίζες στην παράδοση, τα οποία γίνονται γαστρονομικό ποίημα καθώς πατάνε σε υλικά πρώτης ποιότητας και διανθίζονται με δημιουργικά στοιχεία. Ο ρεβιθοπουρές με πορτοκάλι και σκόρδο, η ψητή κότα με δεντρολίβανο, το μανούρι με πέστο ρίγανης, οι γίγαντες με χαρουπόμελο έχουν κάνει τον «Μαυρίκο» διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο. Στα συν της εμπειρίας ο μαγικός τρόπος με τον οποίο ο έτερος αδερφός Μιχάλης παρουσιάζει τα πιάτα, όπως και οι ιστορίες που αφηγείται για τη ροδίτικη κουζίνα.
Κεντρική Πλατεία Λίνδου, Ρόδος, 2244031232.

ΜΕΝΟΥ

  1. σούπα κολοκύθας με ροδίτικο γαριδάκι
  2. χταπόδι ραγού με πλιγούρι
  3. λεμονάτο κοτόπουλο με μοσχοσίταρο
 

Θωμάς

Μακρύ δρόμο έχει διανύσει ο «Θωμάς» από τη δεκαετία του '70, όταν λειτουργούσε ως ταβέρνα και σερβίριζε ψητό κοτόπουλο στους περαστικούς, μέχρι τη σημερινή του εξέλιξη σε γαστρονομικό εστιατόριο επιπέδου, που κερδίζει γι' ακόμη μία χρονιά Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας. Η οικογένεια Πασπάλη επιμένει να χρησιμοποιεί τις εξαιρετικές πρώτες ύλες της περιοχής και να προσφέρει τα αυθεντικά πιάτα της μακεδονίτικης κουζίνας, όπως το χοιρινό με φασόλια, βάζοντας όμως και την προσωπική της σφραγίδα με πιάτα όπως οι παπαρδέλες με μελωμένα μοσχαρίσια μάγουλα. Η εξαιρετική συλλογή τυριών από όλη την Ελλάδα, η τεράστια κάβα κρασιών και η σάλα που παραπέμπει σε καλή τραπεζαρία σπιτιού συνοδεύουν, εκτός όλων των άλλων, τη φήμη του.
Σκλήθρο, 18ο χλμ. Ε.Ο. Αμυνταίου-Καστοριάς, Φλώρινα, 2386031206, www.agonari.gr/thomas/tavern.html

ΜΕΝΟΥ

  1. πιπεριές Φλωρίνης γεμιστές με ρύζι, κρεμμύδι, δυόσμο
  2. κεφτεδάκια κατσικίσια
  3. μοσχαρίσια παντσέτα με κόκκινο πιπέρι και φασόλια στο φούρνο