Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις, ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2014
Ένα γιορτινό φεστιβάλ γευστικού πολιτισμού

5 -7 Δεκεμβρίου 2014
HELEXPO PALACE

Ελλάδα, Γιορτή, Γεύσεις - Άνοιξη 2013
12, 13 και 14 Απριλίου 2013
«Tεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων
 Πειραιώς 100, Γκάζι
 αθηνόραμα
 Τεχνόπολις - Γκάζι
 

Highlights από το φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις»
Η αποθέωση του γευστικού πολιτισμού

Ήταν όντως Ελλάδα, ήταν πράγματι Γιορτή, και από Γεύσεις ό,τι καλύτερο. Το περασμένο weekend εκατό εξαιρετικοί παραγωγοί με τα προϊόντα τους, δεκάδες ειδικοί με τις γνώσεις τους και τέσσερα βραβευμένα εστιατόρια με τις νοστιμιές τους έδωσαν ραντεβού με τους Αθηναίους στην Τεχνόπολη και η ανταπόκριση ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο ενθουσιασμός τόσο των πάνω από 15.000 επισκεπτών όσο και των επαγγελματιών έδειξε πως ο γευστικός μας πολιτισμός μόλις απέκτησε το θεσμό του.

Προηγούμενο
  • Οι επισκέπτες του φεστιβάλ έμειναν και τις τρεις ημέρες μέχρι αργά το βράδυ απολαμβάνοντας τις γεύσεις αλλά και το χώρο της Τεχνόπολης. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ έμειναν και τις τρεις ημέρες μέχρι αργά το βράδυ απολαμβάνοντας τις γεύσεις αλλά και το χώρο της Τεχνόπολης.
  • Στα περίπτερα του φεστιβάλ, ο κόσμος ήθελε να δει και να δοκιμάσει ένα προς ένα όλα τα προϊόντα.Στα περίπτερα του φεστιβάλ, ο κόσμος ήθελε να δει και να δοκιμάσει ένα προς ένα όλα τα προϊόντα.
  • Η Αναστασία και ο Βασίλης ανακαλύπτουν για δεύτερη ημέρα καινούργια προϊόντα για το παντοπωλείο τους στα Πετράλωνα και μας λένε: «Αυτό το φεστιβάλ είναι μια καλή εκπαίδευση στην ποικιλία των τοπικών προϊόντων».Η Αναστασία και ο Βασίλης ανακαλύπτουν για δεύτερη ημέρα καινούργια προϊόντα για το παντοπωλείο τους στα Πετράλωνα και μας λένε: «Αυτό το φεστιβάλ είναι μια καλή εκπαίδευση στην ποικιλία των τοπικών προϊόντων».
  • Ο Αθηναγόρας Κωστάκος («Bill & Coo») μαγειρεύει live ντοματίνια ψημένα με μέλι, τηγανητή κάππαρη, κατσικίσιο τυρί και λάδι θυμαριού.Ο Αθηναγόρας Κωστάκος («Bill & Coo») μαγειρεύει live ντοματίνια ψημένα με μέλι, τηγανητή κάππαρη, κατσικίσιο τυρί και λάδι θυμαριού.
  • Γευσιγνωσία κρασιού από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη. «Η γευσιγνωσία με τις παλαιωμένες Σαντορίνες είχε λίγο και το στοιχείο του αιφνιδιασμού», μας είπε. «Οι περισσότεροι μπήκαν μέσα πιστεύοντας ότι τα λευκά ξηρά δεν παλαιώνουν, δοκίμασαν κρασιά μέχρι τον τρύγο του 2005 –που διανύουν το όγδοο έτος τους– και εντυπωσιάστηκαν»Γευσιγνωσία κρασιού από τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη. «Η γευσιγνωσία με τις παλαιωμένες Σαντορίνες είχε λίγο και το στοιχείο του αιφνιδιασμού», μας είπε. «Οι περισσότεροι μπήκαν μέσα πιστεύοντας ότι τα λευκά ξηρά δεν παλαιώνουν, δοκίμασαν κρασιά μέχρι τον τρύγο του 2005 –που διανύουν το όγδοο έτος τους– και εντυπωσιάστηκαν»
  • Κανείς δεν είπε «όχι» σε μια μπουκιά τυρί από την Ίο.Κανείς δεν είπε «όχι» σε μια μπουκιά τυρί από την Ίο.
  • Ο Αλέξανδρος Καρδάσης («Αθήρι») φτιάχνοντας κριθαρότο με θαλασσινά.Ο Αλέξανδρος Καρδάσης («Αθήρι») φτιάχνοντας κριθαρότο με θαλασσινά.
  • Μελωμένοι καρποί από την εταιρεία Γκέρμανος.Μελωμένοι καρποί από την εταιρεία Γκέρμανος.
  • Ο ειδικός της Γαλακτοκομικής Λέσβου πήζει τυρί και η Μυρσίνη Λαμπράκη το «στολίζει» με αρωματικά βότανα.Ο ειδικός της Γαλακτοκομικής Λέσβου πήζει τυρί και η Μυρσίνη Λαμπράκη το «στολίζει» με αρωματικά βότανα.
  • Κόβοντας μορταδέλα στο περίπτερο της εταιρείας Sary.Κόβοντας μορταδέλα στο περίπτερο της εταιρείας Sary.
  • Η Ουρανία και ο Βασίλης γνώρισαν πολλούς παραγωγούς και δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την άμεση σύνδεση καταναλωτή και παραγωγού.Η Ουρανία και ο Βασίλης γνώρισαν πολλούς παραγωγούς και δηλώνουν ενθουσιασμένοι με την άμεση σύνδεση καταναλωτή και παραγωγού.
  • Ο Λευτέρης Λαζάρου («Βαρούλκο», «Kool Life») ετοιμάζει το τραχανότο που συνοδεύει το φιλέτο τσιπούρας.Ο Λευτέρης Λαζάρου («Βαρούλκο», «Kool Life») ετοιμάζει το τραχανότο που συνοδεύει το φιλέτο τσιπούρας.
  • Η Ελένη και ο Στράτος ανυπομονούν να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα που αγόρασαν.Η Ελένη και ο Στράτος ανυπομονούν να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα που αγόρασαν.
  • Ο Ηλίας Μαμαλάκης αποκάλυψε όλα τα μυστικά της γραβιέρας και της φέτας.Ο Ηλίας Μαμαλάκης αποκάλυψε όλα τα μυστικά της γραβιέρας και της φέτας.
  • Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έδειξε ενδιαφέρον για όλα τα προϊόντα, αλλά λόγω καταγωγής είχε ένα λόγο παραπάνω να σταθεί στην «Αγαπημένη Κρήτη» με τα μπισκότα και τα παξιμάδια της. Δίπλα της ο Διονύσης Κούκης (από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ) και ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη έδειξε ενδιαφέρον για όλα τα προϊόντα, αλλά λόγω καταγωγής είχε ένα λόγο παραπάνω να σταθεί στην «Αγαπημένη Κρήτη» με τα μπισκότα και τα παξιμάδια της. Δίπλα της ο Διονύσης Κούκης (από την οργανωτική επιτροπή του φεστιβάλ) και ο Ανδρέας Ανδρεάδης, πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
  • «Ζούμε σε μια κοινωνία που τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Θέλουμε να χαλαρώνουμε, να γυρίσουμε στην παράδοση και να φτιάχνουμε ένα ψωμί, ένα πεϊνιρλί, μια πίτσα για τους φίλους μας. Δεν έχει σημασία αν το κάνουμε μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά το χρόνο. Πώς το κάνουμε; Ρωτάμε και μαθαίνουμε. Είναι τόσο απλό!» μας είπε ο Άρης Γιαννακόπουλος, αρχιαρτοποιός της εταιρείας Βενέτης, μετά το μάθημα ζυμώματος.«Ζούμε σε μια κοινωνία που τρέχει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Θέλουμε να χαλαρώνουμε, να γυρίσουμε στην παράδοση και να φτιάχνουμε ένα ψωμί, ένα πεϊνιρλί, μια πίτσα για τους φίλους μας. Δεν έχει σημασία αν το κάνουμε μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά το χρόνο. Πώς το κάνουμε; Ρωτάμε και μαθαίνουμε. Είναι τόσο απλό!» μας είπε ο Άρης Γιαννακόπουλος, αρχιαρτοποιός της εταιρείας Βενέτης, μετά το μάθημα ζυμώματος.
  • Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ετοιμάζεται να μας δείξει πώς φτιάχνει το κους-κους με μελάνι σουπιάς, τόνο Αλοννήσου και σταμναγκάθι. Δίπλα του ο Χρόνης Δαμαλάς («Κiku»).Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος ετοιμάζεται να μας δείξει πώς φτιάχνει το κους-κους με μελάνι σουπιάς, τόνο Αλοννήσου και σταμναγκάθι. Δίπλα του ο Χρόνης Δαμαλάς («Κiku»).
  • Ένα φινλανδικό συνεργείο, που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη για να γυρίσει το ντοκιμαντέρ «Europe2020» με ιστορίες που εμπνέουν αισιοδοξία, έκανε στάση στο φεστιβάλ και εντυπωσιάστηκε από τους Έλληνες παραγωγούς αλλά και από τη διοργάνωση.Ένα φινλανδικό συνεργείο, που ταξιδεύει σε όλη την Ευρώπη για να γυρίσει το ντοκιμαντέρ «Europe2020» με ιστορίες που εμπνέουν αισιοδοξία, έκανε στάση στο φεστιβάλ και εντυπωσιάστηκε από τους Έλληνες παραγωγούς αλλά και από τη διοργάνωση.
  • «Μου άρεσε πολύ το location. Ότι είναι downtown, ότι είναι λίγο αγυάλιστο, ότι είναι κανονικό. Ότι είναι σε ένα αστικό τοπίο, ότι αφορά την Αθήνα. Να βλέπω παιδάκια να τρέχουν, ανθρώπους να χαλαρώνουν και να ενδιαφέρονται». Ο Γιώργος Βενιέρης (στο κέντρο) από το «Lady Finger Restaurant» χάρηκε το φεστιβάλ και μαγείρεψε μουσακά του λεπτού και αβγά καγιανά.«Μου άρεσε πολύ το location. Ότι είναι downtown, ότι είναι λίγο αγυάλιστο, ότι είναι κανονικό. Ότι είναι σε ένα αστικό τοπίο, ότι αφορά την Αθήνα. Να βλέπω παιδάκια να τρέχουν, ανθρώπους να χαλαρώνουν και να ενδιαφέρονται». Ο Γιώργος Βενιέρης (στο κέντρο) από το «Lady Finger Restaurant» χάρηκε το φεστιβάλ και μαγείρεψε μουσακά του λεπτού και αβγά καγιανά.
  • Ο Ζαφείρης Τρικαλινός προσφέρει στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη το φημισμένο αβγοτάραχό του.Ο Ζαφείρης Τρικαλινός προσφέρει στον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη το φημισμένο αβγοτάραχό του.
  • Ο Γιάννης Λουκάκος («Ψωμί κι Αλάτι») δείχνει πώς γίνεται η σούπα αρακά και η μπρουσκέτα με γαριδοσαλάτα.Ο Γιάννης Λουκάκος («Ψωμί κι Αλάτι») δείχνει πώς γίνεται η σούπα αρακά και η μπρουσκέτα με γαριδοσαλάτα.
  • Ο Νίκος Ρούσσος («Funky Gourmet») κάνει τα… μαγικά του, δημιουργώντας ένα «εκμέκ αλλιώς».Ο Νίκος Ρούσσος («Funky Gourmet») κάνει τα… μαγικά του, δημιουργώντας ένα «εκμέκ αλλιώς».
  • Η Μαρισάννα και η Αναστασία Φράγκου του Κτήματος Φράγκου έχουν πάει σε πολλά φεστιβάλ γεύσης, αλλά στην Τεχνόπολη όπως μας είπαν βρήκαν τα καλύτερα deli προϊόντα.Η Μαρισάννα και η Αναστασία Φράγκου του Κτήματος Φράγκου έχουν πάει σε πολλά φεστιβάλ γεύσης, αλλά στην Τεχνόπολη όπως μας είπαν βρήκαν τα καλύτερα deli προϊόντα.
  • Ο Χριστόφορος Πέσκιας («Π-Box») ετοιμάζεται να βάλει μπρος την κουζίνα του για σουτζουκάκια σμυρναίικα ταρτάρ.Ο Χριστόφορος Πέσκιας («Π-Box») ετοιμάζεται να βάλει μπρος την κουζίνα του για σουτζουκάκια σμυρναίικα ταρτάρ.
  • Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης μπροστά στα βιολογικά λαχανικά του Μανώλη Καραλάκη.Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης μπροστά στα βιολογικά λαχανικά του Μανώλη Καραλάκη.
Επόμενο

Νεαρά ζευγάρια, οικογένειες με παιδιά και πολυάριθμες παρέες πλημμύρισαν για ένα τριήμερο (12-14 Απριλίου) την Τεχνόπολη ανακαλύπτοντας και δοκιμάζοντας ελληνικά προϊόντα, μαθαίνοντας γι’ αυτά και ψωνίζοντας. Στα περίπτερα οι δίσκοι με τους μεζέδες έδιναν και έπαιρναν, τα αβγοτάραχα και τα εκλεκτά αλλαντικά διαδέχονταν τα αλείμματα λαχανικών και τα μυρωδάτα κουλουράκια, οι μπίρες από τις μικροζυθοποιίες, οι σπιτικές βυσσινάδες και τα κρασιά των οινοποιών γέμιζαν τα ποτήρια. Οι παρέες κάθε ηλικίας με γεμάτες τσάντες στα χέρια άνοιγαν ζωηρές συζητήσεις με τους παραγωγούς που απαντούσαν πρόθυμα σε ερωτήσεις, πρότειναν επιπλέον προϊόντα για δοκιμή ανάλογα με τα γούστα, έδιναν συμβουλές για μαγειρέματα. Σε όποιο περίπτερο κι αν σταματούσες έβλεπες τους υπευθύνους να ξεπακετάρουν επιπλέον προμήθειες προσπαθώντας να ικανοποιήσουν τη μεγάλη ζήτηση.
Και όλα αυτά ενώ στην κεντρική αυλή τα τραπέζια γίνονταν ανάρπαστα και τα πεζούλια είχαν γεμίσει παρέες που απολάμβαναν τα πιάτα των βραβευμένων εστιατορίων «Etrusco» (Κέρκυρα), «Σελήνη» (Σαντορίνη), «Μαυρίκος» (Ρόδος) και «Θωμάς» (Σκλήθρο Φλώρινας) από τις τέσσερις άκρες της Ελλάδας που σέρβιρε η καλοπροπονημένη ομάδα των μαθητών και καθηγητών της Chef d’ Oeuvre με την αποφασιστική υποστήριξη της «Μεγάλης Βρεταννίας». Πλήθος κόσμου δοκίμαζε και σχολίαζε ενθουσιασμένο την ποιότητα των προϊόντων, ρωτούσε, έπαιρνε μέρος σε μαθήματα μαγειρικής και εργαστήρια. Ήταν μια πραγματική γιορτή και, για τους περισσότερους, μια αποκάλυψη της εξέλιξης του γευστικού μας πολιτισμού και των μοναδικών προϊόντων μας. Το φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε από το «αθηνόραμα» και την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Παρασκευής από την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, και τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη. Μαζί με τον Διονύση Κούκη, επικεφαλής της οργανωτικής ομάδας του φεστιβάλ, περιηγήθηκαν τους χώρους, μίλησαν με όλους τους παραγωγούς και φυσικά δοκίμασαν τα προϊόντα. Η κ. Κεφαλογιάννη έδωσε συγχαρητήρια στο «αθηνόραμα», καθώς, όπως είπε, «αυτό το φεστιβάλ είναι μια ευκαιρία να μάθουμε οι ίδιοι οι Έλληνες τι παράγει ο τόπος μας». Και κατέληξε: «Πιστεύω στο “αθηνόραμα”. Ό,τι κάνει το κάνει με τον καλύτερο τρόπο. Και αυτή η έκθεση, έτσι όπως είναι στημένη, είναι μια καλή ιδέα για το πώς μπορούμε να παρουσιάσουμε τα προϊόντα μας στο εξωτερικό. Τα τοπικά προϊόντα και η ελληνική γαστρονομία είναι σοβαρό στοιχείο της προώθησης του τουρισμού μας». Σχεδόν δεν άφησε περίπτερο που να μη δοκιμάσει κάτι. Ο κ. Ανδρεάδης έδωσε θερμά συγχαρητήρια στο «αθηνόραμα» και δήλωσε πως ο ΣΕΤΕ στηρίζει την ιδέα του φεστιβάλ «Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις», το οποίο «έχει λαμπρές προοπτικές». Ο Διονύσης Κούκης εξήγησε τη φιλοσοφία του φεστιβάλ στους δύο θεσμικούς εκπροσώπους τονίζοντας ότι οι συμμετέχοντες επελέγησαν με κριτήριο την άριστη ποιότητα ύστερα από γευσιγνωστικές δοκιμές ανάμεσα σε 500 μικρούς παραγωγούς παραδοσιακών προϊόντων απ’ όλη την Ελλάδα. Έμφαση έδωσε στο ότι είναι απαραίτητο να καταξιωθούν τα ελληνικά προϊόντα στη χώρα τους προκειμένου να αναγνωριστούν στη συνέχεια στις αγορές του εξωτερικού.

Οι πιο καλοί μαθητές είχαν πάρει θέση από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής στα μαθήματα μαγειρικής του Λευτέρη Λαζάρου και του Νίκου Ρούσσου και το Σάββατο στο μάθημα του Δημήτρη Σκαρμούτσου κρατώντας σημειώσεις για το πώς φτιάχνεται το κους-κους με μελάνι σουπιάς, τόνο Αλοννήσου και σταμναγκάθι. Στα σεμινάρια «Μαέστρος της παράδοσης», στην ατμοσφαιρική αίθουσα των παλιών φούρνων, χαμός έγινε για το μάθημα πηξίματος τυριού της Γαλακτοκομικής Λέσβου μαζί με τη Μυρσίνη Λαμπράκη, με τη συγγραφέα να εξηγεί διεξοδικά μέχρι και πώς μπορούμε να νοστιμέψουμε τα δικά μας τυριά με πιπέρια ή βότανα.
Γευσιγνωσία φέτας και γραβιέρας έκανε και ο πάντα εκφραστικός και άμεσος Ηλίας Μαμαλάκης, ενώ η Θάλεια Τσιχλάκη παρουσίασε ελληνικά αλλαντικά αλλά και αλίπαστα. Στη γευσιγνωσία παλαιωμένης Σαντορίνης ο master of wine Κωνσταντίνος Λαζαράκης μύησε στο δυνατό χαρτί του ελληνικού κρασιού ένα mixed κοινό, οινόφιλων αλλά και αρχάριων, σε μία ακόμη από τις εκδηλώσεις που είχαν έντονα διαδραστικό χαρακτήρα.
Χαμός έγινε στις δύο τελευταίες γευσιγνωσίες του φεστιβάλ, με τον Λαζαράκη να κάνει μυστηριώδες παιχνίδι με κατάμαυρα ποτήρια για αληθινή τυφλή γευσιγνωσία κρασιού και τον Δημήτρη Αντωνόπουλο να παρουσιάζει αληθινά ακραίες γεύσεις υπέροχων ελληνικών τυριών, ενώ κάποια στιγμή πετύχαμε ένα ενθουσιώδες ακροατήριο να παρακολουθεί στις μύτες των ποδιών τον Αθηναγόρα Κωστάκο, ο οποίος έδειχνε πώς καραμελώνουν τα ντοματάκια με μέλι για τη μεταμοντέρνα εκδοχή ντοματοσαλάτας του που είχε κλέψει τις εντυπώσεις πέρυσι το καλοκαίρι στο «Bill & Coo» στη Μύκονο. «Ήταν ωραία εμπειρία» μας είπε ο ίδιος μετά το τέλος του μαθήματος. «Το διασκέδασα πάρα πολύ. Και όντως είναι γιορτή.
Στην έκθεση είδα τρομερούς παραγωγούς. Θεωρώ ότι πρέπει να μεγαλώσει λίγο ακόμη. Αν μεγαλώσει μπορεί να μοιάζει με εκθέσεις που συναντάς στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία. Είναι το πρώτο βήμα».
Την Κυριακή οι επισκέπτες ζύμωσαν ψωμί με τον αρχιαρτοποιό της ομάδας Βενέτη, Άρη Γιαννακόπουλο («δεν περίμενα τόσο μεγάλη ανταπόκριση, πολύ ωραίες ερωτήσεις, πολύ ωραία η διαδικασία και ο χώρος μάς πήγε πίσω στα παλιά» ανέφερε χαρακτηριστικά), έμαθαν να φτιάχνουν μυτιληνιές χάχλες με την Έφη Γιαλούση, μαγείρεψαν με τον Έκτορα Μποτρίνι, τον Γιάννη Λουκάκο και άλλους γνωστούς σεφ και πήραν μέρος σε πολλά ακόμη σεμινάρια και δοκιμές για να γνωρίσουν τα εξαιρετικά προϊόντα σε μια πραγματική γιορτή της ελληνικής γεύσης. «Αυτή η street διάσταση του φεστιβάλ μου αρέσει» μας είπε ο σεφ Γιώργος Βενιέρης. «Όσο για τα μαθήματα, ήταν μαθητές κανονικοί. Μ’ αρέσει να κάνω χαβαλέ και λίγο πλάκα γιατί η μαγειρική αυτό είναι. Στα ζυμαρικά είχαν σηκωθεί πάνω, παίζανε, πέταγαν ζύμες».
Σημασία όμως έχει και κάτι άλλο, όπως μας επισήμανε ο σεφ Δημήτρης Κατριβέσης: «Είδαμε σεφ με διαφορετικές τεχνικές και κουλτούρες που υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον ενάντια στο κατεστημένο της κρυφής συνταγής».

Γύρω στις 11 το πρωί της Κυριακής, και ενώ ο κόσμος είχε αρχίσει ήδη να σχηματίζει ουρές στην είσοδο της Τεχνόπολης, ο Διονύσης Κούκης υποδέχθηκε τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη ο οποίος ξεναγήθηκε στα περίπτερα των παραγωγών και δοκίμασε τα εξαιρετικά προϊόντα. Ο δήμαρχος συνεχάρη με τη σειρά του το «αθηνόραμα», λέγοντας χαρακτηριστικά: «Με αυτό το φεστιβάλ εκπληρώνετε ένα όνειρό μου. Είχα δει κάτι παρόμοιο στη Βιέννη και σκεφτόμουν να το κάνω και στην Αθήνα.
Μου αρέσει το φαγητό, να το δοκιμάζω, να διαβάζω γι’ αυτό, να μαγειρεύω. Οι γεύσεις μας, το φαγητό, τα προϊόντα μας είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα στο εξωτερικό. Αυτό το φεστιβάλ είναι μια ευκαιρία να μάθει ο κόσμος τι είναι τα πραγματικά παραδοσιακά ποιοτικά προϊόντα. Αν σκέφτεστε να κάνετε αυτήν την έκθεση θεσμό, η επιτυχία της είναι διασφαλισμένη».
Προτού αποχωρήσει ο κ. Καμίνης έφθασε στο χώρο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος συνεχάρη το «αθηνόραμα» και τον δήμαρχο για τη διοργάνωση και αμέσως μετά ξεκίνησε μια μακρά ξενάγηση στα περίπτερα των παραγωγών, η οποία εξελίχθηκε σε ένα μαραθώνιο γευσιγνωσίας αφού όλοι ήθελαν να δοκιμάσει ο υπουργός τα εκλεκτά προϊόντα τους. Καθώς περνούσε η ώρα, ο κόσμος πλήθαινε, κεράσματα, δοκιμές, γεύσεις και αρώματα δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα εορταστική, όλοι ζητούσαν τη γνώμη του υπουργού, όλοι κάτι ήθελαν να του πουν. Τελειώνοντας τη γευστική ξενάγηση, ο κ. Τσαυτάρης δήλωσε: «Πραγματικά οι παραγωγοί είναι ένας κι ένας. Άνθρωποι με μεράκι, οικογενειακές επιχειρήσεις, άνθρωποι της περιφέρειας που πατάνε στις συνθήκες, στα υλικά και στην παράδοση του τόπου.
 Έτσι όπως είναι δομημένο το φεστιβάλ ξεφεύγει από μια τυπική εκθεσιακή διοργάνωση. Έχοντας και πρωτογενείς ύλες, και μεταποιημένα προϊόντα, και εστιατόριο, και μαθήματα γευσιγνωσίας, και σεμινάρια, δίνει στον επισκέπτη μια γερή ιδέα για το τι γίνεται μετά την παραγωγή των πρώτων υλών. Αυτή η εξαιρετική διοργάνωση μπορεί να γίνει ένας σημαντικός κρίκος ανάμεσα στη γεωργία και τα πιστοποιημένα προϊόντα, όχι μόνο τα ΠΟΠ και ΠΓΕ, αλλά και τα παραδοσιακά και τα νησιώτικα (κάτι που ετοιμάζεται σύντομα), τη διακίνησή τους, τη διατήρηση της τοπικής γαστρονομίας και τη σύνδεση με τον τουρισμό». Ο Δ. Κούκης, αποχαιρετώντας τον υπουργό, δήλωσε: «Το φεστιβάλ “Ελλάδα Γιορτή Γεύσεις” πατάει στην ελληνικότητα. Οι μικροί παραγωγοί και τα εκλεκτά τους προϊόντα προβάλλονται, ο κόσμος μαθαίνει τι σημαίνουν και ποια είναι τα καλά ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα – είναι μια θετική, δημιουργική απάντηση στην κρίση.
 Έχουμε συγκεντρώσει τα καλύτερα και ό,τι λείπει, αν λείπει κάτι, του χρόνου θα είναι εδώ». Ενθουσιασμένοι με το επίπεδο και την ανταπόκριση του κόσμου ήταν και οι παραγωγοί που συμμετείχαν στο φεστιβάλ. «Μας έφερε σε επαφή με κόσμο ενημερωμένο που νοιάζεται για το προϊόν μας και αναγνωρίζει το μεράκι και την ποιότητα και δεν αντιμετωπίζει τα παραδοσιακά προϊόντα σαν κάτι “εξωτικό”, αλλά τα βάζει στην πρώτη θέση της καρδιάς του» μας είπαν οι υπεύθυνοι της εταιρείας Τσιλιλή. Στο ίδιο μήκος κύματος και το περίπτερο της «Έργον»: «Πολύ καλή η διοργάνωση, ολοκληρωμένο το σκεπτικό, εξειδικευμένο το concept, το κοινό είναι στοχευμένο και ενημερωμένο, ο κόσμος πολύ περισσότερος απ’ αυτό που περιμέναμε. Στην Ελλάδα, στο χώρο των τροφίμων δείχνουμε και έχουμε να δείξουμε πολλά».
Οι υπεύθυνοι της Πειραϊκής Ζυθοποιίας μας δήλωσαν ότι «οι Έλληνες έχουν στραφεί στα καλά ποιοτικά προϊόντα μικρών παραγωγών διότι θέλουν να υποστηρίξουν τη χώρα και αν τα μάθουν οι ξένοι θα τα ζητούν και αυτοί περισσότερο, αφού η ποιότητά μας είναι πολύ υψηλή», ενώ στο περίπτερο της Gaea μας είπαν πως «αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να γίνει προπομπός στο χώρο των εκθέσεων παραδοσιακών προϊόντων και της τεράστιας δυναμικής που έχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις να παράγουν και να εξάγουν ποιοτικά παραδοσιακά προϊόντα στο εξωτερικό.
Μέσα στην κρίση ο κόσμος θέλει να ξαναγυρίσει στις ρίζες και στις γεύσεις του και αυτή η διοργάνωση ήταν πολύ καλή ευκαιρία για μια ουσιαστική επαφή». Μία ακόμη καινοτομία του φεστιβάλ ήταν τα βραβεία που δόθηκαν σε συγκεκριμένες συσκευασίες, αναγνωρίζοντας τη σημασία του ποιοτικού σχεδιασμού στη βελτίωση της εικόνας των ελληνικών προϊόντων.
Το πρώτο βραβείο απέσπασε η συσκευασία δώρου με τα τρία προϊόντα του Τρικαλινού (αβγοτάραχο, αβγοτάραχο σκόνη και αλάτι), το δεύτερο βραβείο ο καφές Tusso για τη συσκευασία με τις 20 μερίδες και το τρίτο βραβείο το λάδι Βιώσας. Επίσης δόθηκαν τρεις έπαινοι στο παλαιωμένο τσίπουρο Dark Cave Τσιλιλή, στην μπίρα Ace Septem και στα βιολογικά μπισκότα «Αγαπημένη Κρήτη» της οικογένειας Καλαμπόκη.

Το κλίμα και τις τρεις ημέρες ήταν εορταστικό, με την Τεχνόπολη γεμάτη κόσμο να δοκιμάζει και να ψωνίζει τα εξαιρετικά προϊόντα (προς το τέλος του φεστιβάλ ορισμένα είχαν εξαντληθεί!), να ανταλλάσσει συνταγές ακόμη και για τα πιο άγνωστα από αυτά (πετύχαμε δυο κυρίες να μιλάνε για τα μαύρα φασόλια σαν να ήταν… ζάχαρη!) αποδεικνύοντας ότι το κοινό είναι πλέον όλο και πιο εκπαιδευμένο να κρατά σημειώσεις και να βομβαρδίζει τους μετρ της παράδοσης με ερωτήσεις, να μαθαίνει πώς να φτιάχνει χρυσοσκουφάτα πιάτα στο σπίτι και τελικά να φεύγει με ένα χαμόγελο στο στόμα και με την επισήμανση πως αυτή η γιορτή της ελληνικής γαστρονομίας πρέπει να γίνει θεσμός. Και του χρόνου!


Άρτεμις Τζίτζη [email protected]